DELA

Fårägare åtalad för djurplågeri

En fårfarmare åtalades i går i tingsrätten för djurplågeri.
Det handlar om två fall av vanvård, ett på vintern 2009 i Jomala och ett på hösten samma år i Tullarns äng i Mariehamn.
Fårägaren biträddes i rätten av advokat Pontus Lindberg från Åbo. Vittnen var två veterinärer som gjort inspektioner som ligger till grund för åtalet.
Den första åtalspunkten handlar om en anmälan som gjordes av en privatperson efter att ett årsgammalt lamm hittats på en gräsmatta någon kilometer ifrån ett att fårägarens beten i Jomala. Lammet var i dåligt skick och enligt åklagare hade djurägaren brutit mot lagen genom att inte ge lammen tillräckligt med mat och vatten.
Enligt veterinärernas besiktningsprotokoll fanns oöppnade ensilagebalar på betet och de som tidigare hade öppnats var slut. Betet bestod av ett stort fruset fält och möjlighet till skydd fanns inte för djuren.
På ett annat av djurägarens beten i samma kommun hittades vid samma inspektion ett utmärglat och uttorkat får i en grop. Det fanns tecken som tydde på att djuret hade legat i gropen åtminstone något dygn.


Döda får i Tullarns äng
I slutet av september samma år kom en ny anmälan mot samma fårägare, nu efter att två döda får hittats i Tullarns äng som då var ett av de totalt cirka hundra olika betesplatser i många faståländska kommuner som djurägaren arrenderar för sina cirka 1.400 djur.
Nya Åland berättade om händelsen och citerade bland annat en stadsbo som följt med fårens liv i stadsparken och som berättade att många var upprörda över att djuren hade så lite mat.
På basis av detta beslöt Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet (ÅMHM) beslöt efter det att de döda fåren skulle obduceras. Obduktionen visade dels att fåren var kraftigt undernärda, dels att åtminstone ett av dem var kraftigt angripet av parasiter. Det ena hade lite underhuds- och annat fett, men det andra saknade fett helt och hållet.
Läs mer i torsdagens Nya Åland.

Annika Orre

annika.orre@nyan.ax