DELA

Fängelsedom för farlig bilkörning

Fängelse i tre månader – dock villkorligt – blev straffet för en ung man som kört bil farligt fort och oförsiktigt och som dessutom försökt förmå sina passagerare att hålla tyst om hur fort han körde.
I slutet av juli i fjol körde den unge mannen, då 19 år, norrut på Getavägen i Saltvik med två passagerare i sin personbil. Trots 90-begränsningen höll han enligt åklagaren en hastighet på minst 160 km i timmen, körde först om en personbil och började köra om ytterligare en när han fick möte och måste bromsa in. Han kunde inte kontrollera sin bil utan krockade med bilen han försökt köra om och körde sedan i diket.
När polisen kom till platsen var passagerarna fåordiga och svarade inte på frågor om hastigheten. Det visade sig senare, när en av passagerarna självmant hörde av sig till polisen någon månad senare, att bilföraren hade sagt åt dem att inte avslöja farten eftersom han då skulle förlora körkortet.


”Bländad av solen”
I rätten uppgav mannen att han kört cirka 120-130 km i timmen och att olyckan hänt för att han blivit bländad av solen. Tingsrätten trodde inte på honom eftersom han vid den aktuella tidpunkten måste ha haft solen i ryggen.
Rätten kom fram till att han hållit en hastighet på minst 150 km i timmen och hans körsätt orsakat allvarlig fara för andras liv och säkerhet. Därför räckte det inte med enbart ett bötesstraff utan mannen dömdes till fängelse med en prövotid på två år.
Mannen har haft körförbud i ett halvår men får nu tillbaka körkortet. (ao)