DELA

Familjen som överlevde

San Törnroth, Uffe Wikström och barnen Anna, Alvar och Alina Wikström klarade sig alla undan tsunamin med livet i behåll.
Tio år senare berättar de hur det gick till och hur upplevelsen har påverkat deras liv.
Familjen flyttade till Åbo strax innan tsunamikatastrofen inträffade och är fortsättningsvis bosatt där. Nya Åland träffar dem på juldagen hos Sans faster Titte Törnroth-Sarkkinen i Lemland Västeränga, då de berättar om sina minnen från tsunamidagen.
För tio år sedan var familjen på en sexton dagar lång kombinationssemester med en vecka i Phuket och en vecka på Phi Phi-öarna i Thailand.
– Just den här dagen hade vi hyrt en taxibåt och åkt till en ö där man kunde se tama apor. Vi gav oss av till Monkey Beach tidigt på morgonen, säger San.


Dimmiga minnen
Hela familjen berättar att minnena från tsunamidagen och dagarna efter är dimmiga och att vissa minnen har kommit tillbaka först långt senare.
– Jag minns hur vattnet sögs ut på samma sätt som innan man ser Vikingfärjan, fast många hundra gånger starkare. Jag kommer ihåg hur Alvar, då fem år gammal, pekade och sade att vi skulle titta på fiskarna som sprattlar på stranden, säger San.
Redan då började de ana oråd. San berättar att där fanns en amerikan som var livräddare till yrket på Monkey Beach just denna dag. Han såg vågen rulla in och skrek åt Uffe att springa.
På ön fanns en höjd dit familjen och andra besökare på Monkey Beach försökte ta sig. Vägen upp var längs en bergvägg täckt i kaktus och annan vegetation. Efter mycket möda lyckades hela familjen ta sig upp på höjden. Anna bars upp av föraren till taxibåten som familjen hyrt. Där var de fast i flera timmar i den tropiska värmen, utan vatten.
Vad tänkte ni när ni såg vågen?
– Det var inte ens panik jag kände, utan det var alldeles surrealistiskt. Man kunde inte hitta ett ord eller ge ett namn åt vad som höll på att hända. Vädret var så lugnt och det var inte ett moln på himlen. Hade det i varje fall varit storm eller något hade det inte känts lika konstigt, säger Uffe.
Till slut kom ortsbor till ön med kanoter och hjälpte familjen till en större båt som inte kunde ta sig in till stranden.
Hela familjen paddlades senate till en större lyxbåt som lyckats köra ut genom vågen. På båten fanns ett tjugotal överlevare. På vägen tillbaka till stranden de bott på passerade de byn där de hyrt sin taxibåt. På morgonen stod där ett sextiotal bungalows och nu fanns inte en enda kvar.
Läs mer i papperstidningen!

Frans Jansson