DELA

Falsk valreklam via e-post

”Rösta på personer i valet som stöder turism och företagsamhet och vill ha liv och rörelse i staden: Tom Forsbom (lagtinget), Pia Karlsson (M:hamn), Johan Lindholm (M:hamn)”.
Så löd det e-postmeddelande som i går skickades ut från Ålands turistförbunds marknadskoordinators Jenny Abrahamssons e-postadress – men inte av henne.
På kvällen kom förklaringen.
– Det är inte jag som har skickat ut mejlet, jag är väldigt upprörd över detta, säger Abrahamsson.
Abrahamsson själv var på lunch när e-postmeddelandet skickades ut. Det verkade i stället som att någon har hackat sig in på hennes dator och skickat mejlet.
– Jag trodde först att någon hade satt sig vid min dator och skickat meddelandet, men det visar sig att det är gjort från någon annan dator, någon som kapat min.
Till vilka har meddelandet skickats?
– Det är vi inte hundra procent säkra på ännu, vi vet bara om dem som ringt och varit upprörda för att de tror att jag utför valpropaganda på mitt jobb. Men vi tror att mejlet har skickats till hela vårt medlemsregister, säger Abrahamsson.
Abrahamsson hoppas att man snart kan få veta hur det hela har gått till.
– Till åtminstone en person har e-postmeddelandet skickats två gånger så det verkar som att det är något virus som skickar ut meddelandet hela tiden nu, säger hon.


Olyckligt
En av de tre kandidater som nämns i e-postmeddelandet är Ålands framtids Tom Forsbom. Han ställer upp i lagtingsvalet i höst och är inte glad över meddelandet.
– Det här är inget man vill bli förknippad med, det är olyckligt för alla oss tre som nämns i mejlet, säger han.
Forsbom har själv fått e-postmeddelandet skickat till sig.
– Eftersom jag finns med i turistförbundets register. Visst vill man ha röster, men inte på det här sättet.
Förutom Forsbom är det Frisinnad samverkans Pia Karlsson och Obunden samlings Johan Lindholm som nämns i meddelandet. Båda ställer upp i kommunalvalet i Mariehamn.


Så gick det till
I går tidigt på kvällen kom förklaringen. Mejlet var författat av Johan Lindholm, som är på väg bort från turistförbundet för att bli ombudsman vid Ålands köpmannaförening.
Så här skriver han själv i den förklaring som nu sänts ut till turistförbundets medlemmar:
– Jag satt tidigare i veckan och skrev på mitt mail som var tänkt som en uppmaning att gå och rösta till mina egna personliga bekanta/affärsvänner, som jag aldrig skickade (trodde jag). Jag satt och testade och plockade ut mina bekanta ur vårt medlemsregister och försökte skapa en e-postlista till enbart dem, men nånstans på den vägen måste det ha gått verkligt snett och jag fick med personer i listan som definitivt inte skulle vart med. Jag har tidigare aldrig mailat ut nåt via programmet och något blev tydligen väldigt fel. På nåt sätt måste det ha blivit sparat i utkorgen och gått iväg i allafall när jag försökte göra underhållsarbete på våra datorer. Jag ber så hemskt mycket om ursäkt för detta, och tar fullt ansvar för mitt misstag.


Ber om ursäkt
Lindholm poängterar att de två andra som nämns i valmejlet inte har någon som helst del i utskicket.
– Jag önskar verkligen inte att någon skall lida av mitt misstag. Jag kan bara be om ursäkt och hoppas att alla går och röstar på söndag helt enligt eget huvud, skriver Lindholm.

MALIN LUNDBERG