DELA

Fällande dom för könsstympningsrykte

En man i 75-årsåldern som via mejl till 52 personer – bland dem många lagtingsledamöter – spridit ryktet att en näringsidkare på Åland fört sin dotter till ett annat land för könsstympning har dömts för ärekränkning.
2012 cirkulerade ryktet på Åland att en man av utomeuropeiskt ursprung skulle ha tagit sin dotter, som då var i förskoleåldern, till sitt hemland för att könsstympas.
Tidningen Åland skrev om ryktet, men Nya Åland avstod eftersom sanningshalten i uppgiften inte gick att kontrollera.
Ryktesspridaren åtalades nyligen i tingsrätten för att ha spridit osanna uppgifter eller antydningar om påstådd könsstympning i minst två e-postmeddelanden i augusti 2012 och också pekat ut mannen och dotterns dagis. Meddelandet skickades till de flesta lagtingsledamöter.
75-åringen bestred åtalet men dömdes mot sitt nekande.

Näringsidkaren berättade inför rätta att han fick reda på mejlen via ett samtal från Anders Eriksson i Ålands framtid. På Erikssons fråga om flickor könsstympas i näringsidkarens hemland var svaret nej. Näringsidkaren uppgav att han känt sig utpekad och att folk pratat om honom och att också förhållandet till hans barn har påverkats.
Också hans verksamhet drabbades i och med att omsättning och kundantal minskade.
På åklagarens fråga inför rätta om dottern könsstympats svarade fadern nej – i hans hemland är könsstympning olagligt och förekommer inte. Enligt tingsrätten fanns det inte skäl att ytterligare utreda frågan.
75-åringen nekade till att ha skickat de aktuella mejlen och hänvisat till ett bokverk om Åland och lagtinget som han håller på att skriva.
Läs mer i torsdagens Nya Åland!

Annika Orre

annika.orre@nyan.ax