DELA

Facebook-vädjan om Vikingfartyg

Över 8.000 personer – i går kväll kl 18.00 var antalet exakt 8.147 har skrivit under ett upprop på Facebook för att förmå Viking Line att beställa nya fartyg från varvet i Åbo senast den 31 oktober i år. Undertecknarna lovar att i så fall åka med Viking Lines fartyg en gång om året under de tre kommande åren.
Tidigare i år förberedde Viking Line beställningen av två nya fartyg, som ska ersätta Isabella och Amorella på rutten Åbo-Stockholm, och vände sig då till flera olika varv.
Under sommaren meddelade rederiet att man väljer att vänta med beställningen. Detta skedde när det stod klart att det statliga stöd som utlovades skulle räcka till bara ett nybygge och inte till två på varvet i Åbo.
Affärstidningar i riket har i höst varnat för att Viking Line får badwill i ändhamnen Åbo om man inte gör beställningarna och därmed låter varvet gå under eftersom orderboken gapar tom när lyxkryssaren Allure of the Seas byggts klar i höst.
Facebookgruppen – som kallar uppropet för ”en positiv påtryckning” – startades den 2 september. Under gårdagen ökade antalet medlemmar snabbt. (ao)