DELA

Extra satsning på ax-problem

Vissa har problem med att ladda ner appar, andra med att ladda ner filmer på svenska eftersom cyberrymden inte alltid accepterar den åländska toppdomänen ax.
Nu har landskapsregeringen beslutat ta itu med problematiken.
Den som har en Android-telefon har ett operativsystem som skall ge tillgång till cirka en halv miljon appar och program från Google Play. Men om man då har ett abonnemang hos Ålcom lyckas köpet inte.
Det beror på att Google Play inte accepterar åländska ax som en fullvärdig landskod. Det här är ett exempel på problem som förorsakas av att vår åländska ax-domän inte har fått den status den skall ha ute i cyberrymden.
– Infrastrukturminister Veronica Thörnroos (C) har därför tagit initiativ till att anställa tilläggsresurser för att uteslutande arbeta med ax-problematiken. Det är Hasse Holmström, tidigare affärsutvecklare samt Jan-Erik Eriksson, teknisk chef vid Ålcom som delar på en 6-månaders anställning. Eriksson kommer att till 50 procent vara tjänstledig från sin ordinarie tjänst, skriver landskapets IT-chef Ronny Lundström i ett pressmeddelande.
Läs mer i papperstidningen!

Titte Törnroth-Sarkkinen