DELA

”Enligt grundlagen är Finland indelat i kommuner”

Det strider mot grundlagen att slopa kommunerna. Det menar veteranpolitikern Gunnar Jansson (Lib) som däremot är övertygad om att Åland i framtiden kommer att bestå av endast en kommun.
– Men det går inte från sexton till en över en natt, säger han.

Under våren har främst Moderaterna fört fram idén om att Åland borde slopa kommunerna helt och hållet och i stället ordna samhällsservicen via så kallade funktionskommuner. Men enligt tidigare riksdagsledamoten och nuvarande lagtingsledamoten Gunnar Jansson (Lib) är det inte juridiskt möjligt att slopa kommunerna.
– Enligt grundlagen är Finlands territorium indelat i kommuner. Det har både demokratiska och administrativa orsaker. Dels ska invånarna kunna vara med och sköta sina angelägenheter och dels vilar delar av statens förvaltning på kommunerna. Till exempel befinner vi oss nu på lägenheten Solnäs i byn Önningeby i kommunen Jomala. Hela landet är indelat på det här sättet, säger Gunnar Jansson som tar emot oss på sitt sommarställe.

Enligt Gunnar Jansson är det möjligt att ta bort en kommun men då måste områdets administration tas över av en annan kommun. Inget område kan lämnas utanför. Själv är han övertygad om att Åland i framtiden kommer att bli en enda kommun – men att det måste ske över tid.
– Det går inte från 16 till en över en natt. Det måste finnas ett mellanting som går över några generationer. Min gamla tanke är att det borde bli en skärgårdskommun, en stadskommun och landsbygdskommun.

Läs mer i tisdagens Nya Åland!

Alfons Röblom

alfons.roblom@nyan.ax