DELA

Energiprofessor imponerad av åländska modellen

Göran Wall, en pensionerad professor i energiteknik, föreläste i går på ett seminarium för bioteknik i Mariehamn.
Han var djupt imponerad av hur långt den hållbara utvecklingen kommit här och av vår mentalitet.
I samband med ett seminarium för bioenergi som hölls i går på Ålands sjöfartsmuseum föreläste Göran Wall, pensionerad lärare, forskare och professor i energiteknik om villkoren för en hållbar utveckling och om energikvalitet.
Wall har jobbat med energifrågor sedan sjuttiotalet, främst vid Chalmers tekniska högskola men också vid högskolan på Gotland och Unesco, Förenta nationernas organisation för utbildning, vetenskap och kultur.

Mer likt Japan eller Kuba
Wall är pensionerad sedan några månader tillbaka, men han har fortfarande ett brinnande intresse för miljöfrågor och föreläser gärna om det, inte bara för att lära ut, utan också för att lära sig själv.
Han har, innan han kom hit, läst på en hel del om Åland, och själv upptäckt mycket. Han säger sig vara djupt imponerad över vad han sett och fått reda på, både på egen hand och på seminariet.
– Jag upplever att ålänningarna har mer gemensamt med folket i till exempel Japan och Kuba än med dem i Sverige och Finland. Det är något med er mentalitet och kultur, och jag är djupt imponerad av det. Ni är beslutsamma och målmedvetna och ni lämnar rum för eldsjälar och människor med visioner, även om de är annorlunda.
Läs mer i papperstidningen!

Felix Quarnström (praktikant)