DELA

En nyårshelg i relativ ordning

Årets nyårsfirande var ovanligt lugnt och fridfullt enligt polisen, vars allmänna uppfattning är att folk har haft det trevligt och skött sig bra i firandet. Också personalen på akuten har upplevt helgen som relativt lugn.
Under nyårsaftonen fick polisen endast en anmälning vad gäller brott mot ordningen. En person misstänks för grovt äventyrande av trafiksäkerheten efter att ha kört framför en annan bil i korsningen Strandgatan – Styrmansgatan i Mariehamn. Föraren hade väjningsplikt och konstaterades berusad efter att ha blåst 1,46 promille i alkomätare. Förarens körkort omhändertogs på plats.
I lördags fick en person böter för att ha äventyrat trafiksäkerheten i Jomala. Personen körde 117 kilometer i timmen på en 90-väg. Samma dag råkade två bilar stöta samman i Hammarland och polisen utreder vem som var skyldig till kollisionen, eftersom båda förarna anser sig ha varit på rätt sida vägen. Inga personer skadades i kollisionen som skedde på Mörbyvägen i Hammarland.

Nödraketer utan nöd
Också från sjöbevakningens sida har helgen varit lugn.
– Vi observerade sammanlagt fem nödraketer från tornet, men eftersom det var uppenbart att de alla var illvilligt uppskjutna ledde de inte till någon efterspaning. Det är tråkigt att folk skjuter nödraketer fast det helt klart är förbjudet, det kan också bli en väldigt dyr historia om man åker fast, säger sjöbevakare Jim Kvarnström.
En onödig helikopteruttryckning kan kosta den som skjuter nödraketen upp till 20.000 euro i timmen, påminner Kvarnström.

Både rök och eld
Till alarmcentralen kom tre larm som ledde till utryckning under helgen. Under nyårsaftonsdagen larmades brandkåren till Lemland Bergö på grund av en förmodad soteld, som visade sig vara under kontroll när räddningsverket kom till platsen. Värre gick det för Boris Bomans gårdsverkstad i Stålsby Finström som brann ner till grunden natten till lördag (mer om detta har vi skrivit tidigare).
Vid tolv-tiden på lördagskvällen kallades brandkår till Torggatan efter brandtillbud i en markis, något som kunde åtgärdas snabbt.

SARA OTHMAN