DELA

Emmaus startar nytt skyddshem

Emmaus Åland kan med stöd från en svensk Emmaus-förening starta ett nytt skyddshem i Litauen. Genom nysatsningen kan fler offer för sexhandeln och barnhemsbarn få hjälp.
Emmaus Björkå i Sverige bidrar med 90.000 svenska kronor, motsvarande knappa 10.000 euro, till Emmaus Ålands insatser för startandet av ett nytt skyddshem i Vilnius. Det här berättar verksamhetsledare Robert Jansson i ett pressmeddelande.
Skyddshemmet ska inrymmas i en tidigare polisstation i staden. Verksamheten riktar sig i första hand till offer för den omfattande sexhandeln och sexslaveriet i Litauen. Driften sköts av Missing Persons’ Families Support Center, en organisation som startades av anhöriga till offer för sexhandeln år 1996.

Säljs till Norden
Emmaus Ålands verksamhetsledare Robert Jansson berättar om när han första gången, för tio år sedan, träffade Ona Gustiene, en av grundarna och ordförande för Missing Persons’ support center.
– Hon pratade engagerat om om trafficking och människohandel. De flesta politiker och myndigheter avfärdade det hela som ett mycket marginellt problem. Och när vi pratade om sexslaveri som ett nordiskt problem, eftersom en del av ”marknaden” finns här, var det ännu färre som lyssnade. Men år 2002 när filmen Lilja 4-ever kom kunde ingen längre blunda för problemet, säger han.
Läs mer i papperstidningen!

Anna Björkroos