DELA

Elavbrotten slår hårt mot handeln

Efter tre dagar med återkommande strömavbrott var reservkraften i de större butikerna på upphällningen i går.
I vissa butiker var man tvungen att säga nej till kunder som ville in.
När Nya Åland kom till Maxinge i går vid lunchtid hade dagens andra strömavbrott varat i cirka 40 minuter. I Sparhallen fungerade endast nödbelysningen och tre kassor hade stängts i brist på ström.
De övriga kassorna var öppna men den batteridrivna reservkraften var på upphällningen.
– Vi har reservkraft för bara 15-20 minuter kvar. De många strömavbrotten har tärt på reservkraften när batterierna inte hinner laddas upp, sa butikschef Ronny Isaksson som fattat posto vid in- och utgången.
När strömmen inte kom tillbaka tvingades man fatta beslutet att hindra fler kunder från att komma in så att reservkraften skulle räcka till för dem som köade vid kassorna.
– Det är klart att strömavbrotten drabbar butikerna hårt. Särskilt nu när lillajulhandeln är i full gång, sa Ronny Isaksson.
Däremot är den ingen större risk för att frysta varor tinar och att kylvaror värms upp om inte avbrottet varar i många timmar.
Björn Wennström, centrumchef för Maxinge, konstaterar att många av de mindre butikerna i köpcentret inte har tillgång till reservkraft. Därför får de helt enkelt stänga under strömavbrott eftersom kassorna inte fungerar och lamporna inte lyser.
– Det är besvärligt och absolut ett avbräck för handeln.
Läs mer i papperstidningen!

Annika Orre