DELA

Ekonom kräver församling på 130 000

En kvinna som tidigare var anställd som ekonom hos Jomala församling kräver i en stämningsansökan att församlingen betalar drygt 130 000 euro till henne eftersom hon anser att tjänstemän och förtroendevalda inom församlingen har begått tjänstefel som orsakat henne lidande.
Jomala församling bestrider käromålet och vill att det ska förkastas.
I går inleddes den första delen av den muntliga förberedelsen i målet. Som Nya Åland tidigare har rapporterat, har stämningen sin bakgrund i att kvinnan slutade sin tjänst som ekonom i församlingen i december 2008.
I januari 2009 fick hon ett beslut från sin tidigare arbetsgivare om att hennes semesterersättning skulle hållas inne eftersom det fanns vissa transaktioner som behövde utredas.
Enligt käromålet innebar det här att samtliga löneförmåner hölls inne, vilket enligt kvinnan bryter mot flera lagar och direktiv.
Under gårdagens muntliga förberedelse sade kvinnan att hon på grund av de uteblivna utbetalningarna har haft flera stora utgifter som hon inte kunnat betala, vilket har resulterat i skulder. Hon anser sig ha tvingats genomgå ett långvarigt lidande och för det vill hon att församlingen ska betala 40 000 euro i skadestånd.
Totalt kräver hon att Jomala församling betalar 130 000 euro i skadestånd plus rättegångskostnader.
Läs mer i papperstidningen!

Minna Wallén