DELA

Egna smycken nyckeln till framgång

Guldviva grundades år 1989. Då var företaget en liten guldsmedsbutik med viss egen smyckestillverkning. Butiken gick inte så bra och lades ned år 1994.
Då skiftade fokus till egen den egna tillverkningen. Nu har företaget fyra heltidsanställda och två inhoppare och omsatte 2012 nästan en halv miljon euro.
Ungefär hälften av intäkterna kommer från försäljning i den egna butiken. De andra stora inkomstkällorna är företagets webshop samt smyckesförsäljning i taxfreebutikerna på Viking Lines färjor.
Företagets kändaste smycke, Blomman, tillverkades i sin första serie år 1992. Genom projektet skärgårdssmak såg man till att varumäkesskydda Blomman.
Vilka är de stora vändpunkterna i företagets historia?
– Först är det när vi lade ner guldsmedsbutiken år 1994. Då inleddes riktningen vi har i dag med att bara sälja sådant vi själva producerar. Det andra stora steget var när vi år 2001 flyttade till Sjökvarteret, säger vd och huvudguldsmed Maria Karlström.
I Sjökvarteret kunde företaget bygga upp sin kundkontakt inte bara på Åland, men också utanför. Kundkontakten har blivit allt viktigare för företaget. För att hålla kvar kunder som sett smyckena eller besökt butiken har man en kundklubb.
– Det är många turister som besökt butiken i Sjökvarteret på sin semester och sedan beställt smycken av oss, säger Lara Darby.

Det finns ljus i mörkret
Guldviva är först ut i en ny serie i Nya Åland:
De senaste åren har det mesta handlat om svarta rubriker om företag som går dåligt. Det är förluster och uppsägningar, nedgång och pessimism.
Men det finns ljuspunkter i mörkret, det finns de som går mot strömmen och gör fina affärer trots lågkonjunktur och eurokris.
I ett antal artiklar kommer Nya Åland att lyfta fram dessa företag. Det handlar ibland om nya branscher, ibland om företag i gamla branscher som lyckas hitta sin nisch och nå framgång.
Läs mer om Guldvivas väg till framgång i måndagens Nyan!

Frans Jansson