DELA

Eckerö utan vatten i flera timmar

Stora delar av Eckerö kommun blev utan vatten i går då en maskin som klippte vägrenarna körde på en brandpost.
Det var vid halv elva tiden på förmiddagen som Ålands vatten var tvungna att stänga av vattentillförseln till Eckerö då en brandpost gick sönder. Hela Eckerö från Kyrkoby och västerut fick klara sig utan vatten ungefär till klockan två då Ålands vatten hade kunnat reparera skadan igen. Eftersom vattnet stängdes av precis vid lunchtid orsakade det lite problem för bland annat daghemmet Nyckelpigan och skolan.
– Det var precis innan vi skulle äta lunch här som vattnet stängdes av. Som tur var har en i personalen sitt hem anslutet till Storby vatten, så hon åkte hem och hämtade vatten i hinkar, berättar man på Nyckelpigan.
På Nyckelpigan fanns i går ungefär 35 barn som skulle ha mat. Det är pensionärsboendet Solgårdens kök som lagar lunchen även åt daghemmet. Tack vare att man hämtade vatten i hinkar till köket kunde daghemsbarnen äta lunch som vanligt. Disken fick emellertid vänta. Personalen skulle antingen komma in för att diska under gårdagskvällen eller ta hand om disken i dag.
– Det var förstås lite besvärligt att man inte kunde spola på toaletterna men vi fyllde handfaten med vatten så barnen kunde tvätta händerna. Barnen var ju förstås törstiga också men de fick dricka juicer och färdigblandad saft som fanns här, så det ordnade sig, säger personalen på Nyckelpigan.


Vatten till mellisen
I köket på Eckerö grundskola hade man hunnit laga lunchen färdig när vattnet stängdes av.
– Sedan hann vattnet precis komma tillbaks till mellanmålet, så barnen fick vatten att dricka då, berättar Ulrika Andersson i köket på skolan.
Disken fick dock vänta även i skolköket.
– Vi diskar för fullt just nu, säger Ulrika när Nya Åland ringer halv tre på tisdagseftermiddagen.

MALIN LUNDBERG