DELA

Dyrare el väntar i fyra år

Mariehamns Elnät ab och Ålands elandelslag har prishöjt elöverföringskostnaden rejält i årets första faktura till hushåll och företag.
Nu ska Finlandskabeln betalas – och det här är bara början.
När de första fakturorna från Mariehamns Elnät ab – det som tidigare var Mariehamns stads elverk – landade i brevlådorna häromdagen var det många som höjde på ögonbrynen.
Nyheterna är flera. Dels att elverket bolagiserats, dels att fakturorna kommer en gång i månaden till de allra flesta abonnenter och dels att kostnaden för Finlandskabeln nu börjar synas på slutsumman.
Finlandskabeln, vars syfte är att trygga tillgången på reservkraft ifall el inte kan fås via Sverigekabeln, byggs som bäst och beräknas vara i drift i slutet av 2015. Kostnaden har tidigare beräknats till 125 miljoner euro och av det ska landskapet, det vill säga åländska elkonsumenter, betala 60 procent.


Höjde avgiften
Inför årsskiftet höjde Kraftnät Åland elöverföringsavgiften till både Mariehamns Elnät och Ålands elandelslag med omkring 10 procent. Elnät höjde avgiften till kunderna med i medeltal 6,5 procent medan ÅEA höjde med 8 procent eftersom andelslagets elnät är dyrare med tanke på geografin.
Att åtminstone kunderna i Mariehamn hickade till inför januarifakturan handlar också om att alla numera betalar för den el man förbrukat under månaden.
– Januari är en tuff månad. Februari brukar vara lättare med tanke på vädret, säger Mariehamns Elnäts vd Per Eriksson.
Läs mer i papperstidningen!

Annika Orre