DELA

Dubbelflyktingar har fått hjälp från Åland

I fjol skänkte Emmaus på Åland 6000 euro till Emmaus Björkås projekt för att hjälpa palestinska flyktingar i Libanon.
I går var representanter från Björkå i Mariehamn för att berätta hur ålänningarnas slantar hjälper.

Den pågående konflikten i Syrien har hittills tvingat mer än 1,1 miljoner människor att fly till grannländerna Turkiet, Libanon, Jordanien och Irak. För många av flyktingarna – palestinierna – är det andra gången på flykt.
1947 röstades FN:s delningsplan för Palestina igenom. Landet delades då i en judisk och en arabisk stat och bara ett par dagar senare bröt stridigheter ut. Striderna ledde till att drygt 700 000 palestinier fördrevs från sina hem, bland annat till Libanon, Syrien och Jordanien. 1967 uppstod nya konflikter, och återigen fick palestinier fly.
När krisen i Syrien bröt ut fördrevs palestinier på nytt.
– De är särskilt utsatta, de är dubbelflyktingar, säger Louise Thorn och Monzer El Sabini från Emmaus Björkå i Göteborg.

I går var Thorn och El Sabini på Åland för att informera om Emmaus Björkås arbete på Västbanken och i de palestinska flyktinglägren i Libanon. Duon berättade att de i fjol vänt sig till alla 350 Emmausföreningar i världen för att be om stöd för att hjälpa de palestinier som flytt från Syrien. En av föreningarna som svarade var Emmaus Åland.
Emmaus Åland donerade 6 000 euro.
– Det kändes självklart för oss att hjälpa till. Just då hade vi de ekonomiska förutsättningarna och det kändes angeläget med tanke på situationen som rådde, säger verksamhetsledare Robert Jansson.

Läs mer i torsdagens Nya Åland!

Malin Lundberg

malin.lundberg@nyan.ax