DELA

Drygt 30.000 övernattningar i augusti

Antalet övernattningar på åländska hotell var i augusti 31.409. Det är en minskning med knappt en halv procent sedan förra året.
Övernattningarna som gäster från Finland gjort ökade med drygt sju procent, medan de svenska minskade med nästan tre procent jämfört med augusti i fjol. Övernattningarna som gäster från övriga länder stod för minskade med cirka 14 procent.
För augusti 2013 baseras siffrorna på uppgifter för 17 hotell. Under förra månaden har två hotell varit stängda. Antalet uthyrda rum i förhållande till antalet tillgängliga rum var drygt 62 procent, medan siffran i juli var 81 procent.
Statistiskt sätt var de som övernattande cirka 41 procent från Finland och drygt 50 procent från Sverige. De svenska hotellgästerna stannade i genomsnitt längre än de finländska. Gästerna från övriga länder stannade längst.
Av antalet övernattningarna i augusti skedde drygt 89 procent på grund av fritid och elva procent på grund av yrke. I juli var siffran för fritid 95 procent och yrkessiffran fem procent.
Under de månader som passerat under 2013 har hotellen haft totalt 156.000 övernattningar. I jämförelse med samma period 2012 är det en ökning med cirka 4.600 övernattningar vilket innebär tre procent. (vh)