DELA

Det som göms i snö…

På de två snödumpningsplatserna väster om Österleden ligger snön kvar längst på våren.
Och inte bara snö, det kommer fram både det ena och andra i takt med att det smälter.
– Jo, det kan komma med lite allt möjligt, cyklar är inte alls ovanligt till exempel, säger Stefan Nordas, arbetschef på stadens markenhet.
Det mesta av snön som körs från Mariehamns gator och vägar på vintrarna forslas till Korrviken. Men den snö som förs dit måste vara ren eftersom den smälter rakt ut i havet.
Det som plogas ihop framåt våren innehåller mycket sand och en hel del annat och måste därför dumpas någonstans längre upp på land. De två dumpningsplatserna finns väster om Österleden, en på den så kallade cirkusplatsen och en norr om hotell- och restaurangskolan.
Nu ser det inte särskilt trevligt ut vid dem, men Nordas lovar att de kommer att röjas upp så fort snön smält bort helt och det torkat upp lite.
– Cirkusplatsen måste vara uppstädad till den 25 maj då Ålands caravan club ordnar camping- och fritidsmässa där. Den andra platsen kan dröja lite längre, där är det känsligare gräsyta och vi måste vänta tills det är torrt.
När det sker kan Nordas inte säga eftersom det varierar från år till år. En långsam vår i kombination med snörik vinter gör att snöhögarna ligger kvar relativt länge i år.

Anne Sjökvist