DELA

”Det gäller att hålla huvudet kallt”

Ett grundstött fartyg. 2 000 passagerare att ta hand om. Ett logistikt pussel att arrangera ersättningsbåtar. Hundratals journalister som aldrig slutar ringa.
Viking Lines informationschef Johanna Boijer-Svahnström hade en minst sagt hektisk helg.
– Men det hör till mitt jobb att sånt här kan hända. Man växer varje gång och blir en erfarenhet rikare.
Johanna Boijer-Svahnström var helgens kanske mest eftertraktade ålänning. Tidningar och tv-kanaler från när och fjärran ringde för att få intervjuer och de senaste lägesuppdateringarna.
– Världen börjar bli så liten att till och med rysk tv ringde. Och så ringde det från en baltisk ambassad och ville veta om det fanns några av deras landsmän ombord, säger hon.
Informationen om grundstötningen nådde henne via ett meddelande på mobilen.
– Jag trodde först att det var ett skämt inför julen, eftersom det hette Julgrundet. Men det stod att det var grad 1 i meddelandet och det betyder att vi genast ska infinna oss på kontoret och sådant skämtar man ju inte om. Jag var på plats efter fem minuter.

Skaffa information
Som informationschef är det Johanna Boijer-Svahnströms uppgift att skriva pressmeddelanden, se till att hemsidan blir uppdaterad med den senaste informationen och besvara de samtal som kommer in. Tillsammans med en kollega i Helsingfors och en i Stockholm ser hon till att informationen som kommer ut är korrekt och aktuell.
En sådan här dag innebär det först och främst att skaffa information. Tillsammans med resten av rederiets krisorganisation satt hon i konferensrummet där de hade ständig direktkontakt med m/s Amorellas kapten och brygga. Dessutom var kollegorna i Helsingfors, Stockholm och Åbo med på videolänk. Inom tio minuter hade Johanna Boijer-Svahnström ett första utkast till pressmeddelande.
– Jag har en färdigskriven grundstötningsmodell, där jag har skrivit ner olika scenarion på tre språk – svenska, finska och engelska. Det är för att vi ska få ut informationen så snabbt som möjligt. En annan fördel är att man inte glömmer någon viktig fakta.
För att hålla sig lugn och fokuserad försöker hon tänka på tre saker.
– Det gäller att vara snabb, strukturerad och hålla huvudet kallt. Då fixar man det.
Läs mer i papperstidningen!

Minna Wallén