DELA

Delade åsikter om obligatoriskt vaccin för barn

Det ska inte vara obligatoriskt med vaccin för barn. Det anser en knapp majoritet av de tillfrågade i Nya Ålands pejling.
– Jag tycker att man ska få välja själv, säger Kristina Holmström, mamma till Johannes, sju månader.
I onsdags rapporterade Nya Åland om en domstolstvist där föräldrarna var oense om vaccineringen av sitt barn. Pappan ville att barnet skulle vaccineras enligt det nationella vaccinationsprogrammet, men mamman motsatte sig sprutorna.
Tingsrätten dömde till pappans fördel och enligt jurister är domen sitt första i sitt slag i Finland. Om den vinner laga kraft kommer den vara prejudicerande.
Nyan begav sig ut på stan för att pejla läget bland ålänningarna – tycker de att vaccinering av barn borde vara obligatoriskt? Vi frågade 40 personer utanför Sittkoffsgallerian i Mariehamn, 30 personer utanför Maxinge i Jomala och 30 personer utanför Mattssons i Godby. Och resultatet blev väldigt jämnt. 42 svarade ja och 58 nej.
– Jag tycker att det ska finnas valfrihet. Det finns så många olika sorters vaccin, så det måste vara upp till var och en att själv välja, säger Anders Andersson.
– Man kan inte tvinga någon, alla tänker olika, men mina barn ska vaccineras, säger Marion Kalm.
Mariehamn var enda orten där majoriteten var ja-sägare.
– Jag tycker nog att det ska vara obligatoriskt för de klassiska vaccinerna mot till exempel tuberkulos och polio, men med de nya sorterna är det svårare att veta. Oavsett tycker jag att det är fel att vägra barnen vaccin, Ulla Södergårdh.
Läs mer i papperstidningen!

Minna Wallén-Widung