DELA

De cyklar för Östersjön

Gruppen bakom Race for the Baltic har cyklat 1100 kilometer för att komma till Mariehamn.
Det är ett led i en kampanj för att skydda Östersjön. Med sin namninsamling hoppas de sätta press på politikerna inför ett miljömöte i höst.
I går besökte gruppen bakom kampanjen Race for the Baltic Mariehamn.
Race for the Baltic är en tre månader och 3.500 kilometer lång kampanj som innebär att deltagarna cyklar genom alla de nio länder som ligger intill Östersjön. De samlar ihop namnteckningar och har för avsikt att sätta press på politiker inför Helcon, ett möte i Köpenhamn i oktober där miljöministrar från alla länderna deltar.
Race for the Baltic har hittills hållit på i tre veckor och man har redan fått ihop över 9.800 namnteckningar.
– Namninsamlingen är bara en del av kampanjen och den hör ihop med cyklingen, med vilken vi hoppas kunna bygga ett medialt tryck. Syftet med kampanjen är att pressa politikerna till att uppfylla de mål de satt upp för att skydda Östersjön, som nu verkar ha börjat luckras upp, säger Annelie Brand, regional handläggare för svenska Fiskesekretariatet och ledare för kampanjens supportteam.
Med sig har hon fem cyklister; Christopher Horinga från USA, Cecile Everett och Linda Lindström från Sverige, Sten Oja från Estland och Jose Camacho från Spanien.
Läs mer i papperstidningen!

Felix Quarnström