DELA

Dansmästare berättar om banden till Åland

Hur många vet att Jussi Väänänen, som tillsammans med sin partner Katja Koukkula vann danstävlingen Eurovision Dance Contest i London för ett par veckor sedan, har anknytning till Åland?
Inte många. Men när han åker färja till Sottunga nästa gång så vet ni vem han är.
Det blev stort ståhej när Jussi Väänänen och Katja Koukkula tog hem segern i den första danstävlingen – motsvarigheten till Eurovisionsschlagerfestivalen – i början av september.
Paret slog knock på juryn med finländska stråkrockbandet Apocalypticas version av Metallica-låten Unforgiven, och slog samtidigt dansparen från de övriga femton europeiska länder som deltog när Eurovision Dance Contest ordnades för första gången.
”Finnarna gjorde en Lordi”, var Expressens rubrik efter tävlingen. Segerpoängen blev 132. Tvåan Ukraina tog 121 poäng och trean Irland med 95 poäng.
En som tittade på programmet var Jussi Väänänens mamma Raili Väänänen på Sottunga.
– Det var roligt att de vann.


Köpte hus
För drygt fem år sedan flyttade hon till Sottunga. Samtidigt började hon jobba som hälsovårdare på Kökar. I våras köpte hon hus på Sottunga.
– Jag trivs bra. Folk har varit otroligt vänliga här.
Allt emellanåt har sonen med partner/sambo hälsat på på Sottunga.
– Då kopplar de av och tar det lugnt, berättar mamman.
För Jussi Väänänen och Katja Koukkula, som kommer från Uleåborg men som bott i Helsingfors de senaste tio åren, har livet blivit ännu mera hektiskt efter danssegern, berättar han när Nya Åland ringer upp.
– Dagarna efter segern kom det så många sms-meddelanden att telefonen inte klarade av det. Många har frågat om vi kan komma och dansa på olika fester och galatillställningar, berättar Jussi Väänänen på god svenska.
De flesta förfrågningar har kommit från Finland, men också från andra länder har inbjudningar kommit.


Dansa på Åland?
Paret gästade programledaren Bettina Sågbom i FST härom veckan. Danstävlingen sänds förmodligen i repris nästa månad i finländsk tv.
Till Åland försöker de hinna före jul.
Kan ni tänka er att dansa på Åland ifall ni får något erbjudande?
– Ja, det skulle vi gärna göra.
Som före detta uleåborgare följer han förstås AC Oulus första säsong i fotbollens tipsliga. Laget har oflyt och ligger på sista plats.
– Det ser inte bra ut. Jag hoppas att laget fortsätter i ligan nästa år. Men det blir hårt, det är ju bara några matcher kvar.

ANNIKA ORRE

annika.orre@nyan.ax