DELA

Dags rusta upp Albanus

Plasta in, byta ut delar eller bygga en helt ny Albanus. De tre alternativen har Skeppsföreningen Albanus att ta ställning till när spanterna som ligger under vattenytan på galeasen har angripits av röta.
Efter årsmötet i mars ska den nya styrelsen tillsätta en arbetsgrupp som ska se på alternativen.
Albanus har över 20 år på nacken och nu börjar hon visa tecken på ålder. Den del av galeasen som ligger under vattenytan har drabbats av röta och efter ett medlemsmöte den 12 mars har Skeppsföreningens Albanus medlemmar bestämt att den nya styrelse som tillsätts på årsmötet den 29 mars ska ta itu med frågan.
– Den nya styrelsen ska tillsätta en arbetsgrupp som ska utreda alternativen, säger Skeppsföreningen Albanus verksamhetsledare Kristian Öberg.
Albanus diskuteras förstås på årsmötet, men inga beslut fattas då.
– Vi vill sätta in åtgärder innan det händer något, säger Öberg.
Det är skrovet under vattnet som tar stryk och alternativen är att förbygga, det vill säga att byta ut allt trä som drabbats av röta. Men det blir dyrt, 300.000 euro tror Öberg.
– Sådana summor kan vi på inga sätt segla in.

Plasta in
Man kan också polyesterförhyda skrovet under vattnet. Det innebär att man plastar in. Enligt Öberg är det många gamla åländska fiskebåtar av trä som plastats in och fått ökad livslängd.
– Nu är skrovet i ett sådant skick att vi kan plasta in den. Om vi väntar fem år är enda möjligheten att förbygga, det vill säga byta ut träet.
Det tredje alternativet är att bygga en ny Albanus. Det blir inte billigare, men mer lönsamt i längden tror Öberg.
Läs mer i papperstidningen!

Nina Smeds