DELA

Christian Holmén kan få Stora journalistpriset

Åländske Expressenjournlisten Christian Holmén är tillsammans med David Baas nominerad till Stora journalistpriset 2013.
Holmén och Baas avslöjande om Sverigedemokraternas järnrörsskandal nomineras i kategorin årets avslöjande.
Det var i november förra året som Expressen avslöjade att de tre sverigedemokratiska politikerna Erik Almqvist, Kent Ekeroth och Christian Westling beväpnat sig med järnrör efter en utekväll i Stockholm i juni 2010. I ett videoklipp avslöjades politikerna när de attackerade komikern Soran Ismail och flera andra personer med rasistiska och sexistiska tillmälen.
Avslöjandet fick stor uppmärksamhet och Expressen uppger att tv-klippet än i dag är ett av det mest sedda på Expressen.se.
– Jag tycker det är sällan som vi kan avslöja hur ledande politiker ljuger väljarna rätt upp i ansiktet, säger Christian Holmén till Expressen om nomineringen.
Övriga nominerade i kategorin Årets avslöjande är Sven Bergman, Joachim Dyfvenmark och Fredrik Laurin från SVT:s Uppdrag granskning och reportaget ”Telia Sonera och marknadsandelar till varje pris” samt Niklas Orrenius på Dagens Nyheter för ”Skånepolisens hemliga register”.
Stora journalistpriset delas ut den 21 november. Vinnaren får 100.000 kronor. Journalistpriset delas även ut i klasserna Årets berättare, Årets förnyare och Lukas Bonniers Stora journalistpris. (ml)