DELA

Chips höjer priset och stöder ny sort

Chipsen kommer att betala 1,5 cent mer per kilo chipspotatis under år 2012. Det kom bolaget och det åländska odlarrådet fram till nyligen. Höjningen ska enligt beräkningarna kompensera bortfallet av det nationella prisstödet.
– Det här var en uppgörelse som tillfredsställde odlarrådet, konstaterar Ålands producentförbunds vikarierande vd Tage Eriksson i en kommentar till Landsbygdens folk.
Eriksson har varit med under prisförhandlingarna och han påpekar att trycket från odlarna har varit väldigt stort att få den här priskompensationen, eftersom Chipsen sänkte sitt pris till odlarna i motsvarande mån genast när det nationella potatisstödet på 420 euro per hektar infördes.
Enligt Landsbygdens folk kommer Chipsen även att höja priset för potatissorten Verdi med en cent, för att öka odlingen av den sorten. Potatissorten Saturna, som fabriken hittills prioriterat, har nämligen gett en mycket dålig skörd på Åland de senaste åren.
Odlarna och Chipsen kommer direkt efter årsskiftet att påbörja nya förhandlingar för att få till långsiktiga planer och trygga potatisodlingen på Åland. Enligt Landsbygdens folk är marknadspriset på potatis lågt just nu. (ab)