DELA

Centerbas hoppas på (C)

När Svenska folkpartiets ordförande Carl Haglund besökte Åland nyligen passade centerledaren Harry Jansson på att lyfta frågan om ett eventuellt samarbete inför EU-valet inkommande vår.
– Ska Åland ha något inflytande i EU parlamentet så är det via SFP-mandatet vi kan få något, säger Jansson.
I riket pågår just nu diskussioner om att Svenska folkpartiet (SFP) och det finländska centerpartiet borde ingå i ett valförbund inför valet till Europaparlamentet nästa vår.
Bedömare menar att SFP inte borde ställa upp på en sådant valförbund eftersom risken då är stor att SFP hamnar i skuggan av Centern. I stället menar man att det var just SFP:s mobilisering med egen lista inför valet 2009 som bidrog till ett lyckat resultat.
Enligt det åländska centerpartiets ordförande Harry Jansson är det bättre för Åland om SFP går till val med en egen lista. Då har Åland möjlighet att få en synlig kandidat. Jansson säger att bland annat centerveteranen Paavo Väyrynen talat emot en gemensam lista.
När SFP:s ordförande försvarsminister Carl Haglund besökte Åland nyligen lyfte Jansson upp frågan om valet till diskussion.
– Från Centerns sida signalerade vi att vi är beredda att upprepa 2009 års samarbete. Sedan kommer vi att ställa vissa krav som jag inte vill gå in på nu. Förra valet var ju en succé för oss när Britt (Lundberg reds anm.) lockade nästan 10.000 röster varav några tusen kom från i Svenskfinland.
Läs mer i papperstidningen!

Alfons Röblom