DELA

Busväder till sportlovet

Vintern håller oss i ett riktigt järngrepp.
De närmaste dagarna blir det mycket blåsigt och mycket kallt och det ena snövädret efter det andra drar in över Åland.
Som de tre bockarna Bruse kommer snöovädren nu mot Åland.
Det första och lindrigaste har vi redan här. På Finlands meteorologiska institut trodde man i går på eftermiddagen att den största snömängden i dag skulle passera strax söder om Åland och att vi därför inte drabbas lika hårt som många orter i Sverige.
Senast till natten borde snöfallet upphöra men lördag kväll är det dags igen då ett kraftigare snöområde kommer in från söder.

Bitande kallt
Enligt meteorologerna handlar det om minst 10 centimeter snö som skall ner under natten mellan lördag och söndag. Och inte bara det. Vinden blir kraftig, mellan 15 och 18 meter per sekund. Till havs kan vinden till och med tangera stormstyrka.
Temperaturerna förutspås ligga någonstans mellan minus 10 och minus 15 grader och i den hårda blåsten kommer det att kännas bitande kallt.
En aning mildare och något lugnare utlovas till söndag och måndag då det också blir uppehåll.

Tisdag morgon
Som det ser ut nu rullar det tredje och värsta snöovädret in på tisdag morgon. Det för med sig rikligt med nederbörd, riktigt hårda vindar men något lägre temperaturer, kanske bara ett par minusgrader.
Hela sportlovsveckan kommer enligt meteorologerna att bli vintrig och kall. På frågan om FMI överhuvudtaget kan skymta något som ens liknar vår får vi följande svar.
– Nej, men ni får kanske se några glimtar av solen under sportlovsveckan!

TITTE TÖRNROTH-SARKKINEN

titte.tornroth@nyan.ax