DELA

Brist på enande Sfp-kandidat gynnar Britt

Britt Lundberg (C) sparkade igång sin valkampanj till Europaparlamentet på lördagen på restaurang Indigo i Mariehamn.
14 000 röster, på ett ungefär. Det är vad Britt Lundbergs kampanjgrupp har räknat ut behövs för att ta en stol bland de 766 Europaparlamentarikerna.
Det finns 20 000 röstberättigade ålänningar på Åland, och om utländska medborgare och ålänningar i exil räknas med stiger siffran till 26 000. Ingen i kampanjorganisationen verkade tvivla på att Svenska folkpartiets lista kan samla ihop de runt 110 000 röster som behövs för att Sfp över huvud taget ska ta en plats.
– Eftersom Sfp:s lista inte har en stark enande kandidat i år så kan det mycket väl gå vägen, sade vice lantråd Roger Nordlund (C).
Nordlund var inte den enda tunga politiker som med tal hyllade Britt Lundberg och visade sitt stöd för Lundbergs kampanj. Partierna utanför Brittalliansen med Liberalerna, Centern, Moderat samling och Svenska folkpartiet lyste däremot med sin frånvaro, något som också togs upp i talen.
– Det är bara tre partier som tar det direkta ansvaret för den åländska representationen i EU-parlamentet, sade Harry Jansson (C).
Johan Ehn (MS) fyllde på:
– Vi beklagar de andra partiernas frånvaro och utmanar dem till att komma med alternativ, sade Ehn.
Läs mer i papperstidningen!

Erik Hallstensson