DELA

Brandkårer på iskallt uppdrag

Östra Saltviks och Finströms frivilliga brandkårer övade livräddning ur isvak i lördags.
– Vi har blivit larmade till ett par isolyckor de senaste åren, så det är viktigt att vi tränar, säger kårchefen i Östra Saltvik, Fredrik Westerlund.
Det går fort när brandkåristerna övar ytlivräddning i Västerviken i Saltvik. De parkerar släckningsbilen, lossar den flytande ”hansabrädan” från bilens tak och tre män bär tillsammans ner den till stranden. Samtidigt har en ytlivräddare i full mundering gett sig ut på isen mot den vak där en person gått igenom.
Offret vevar med armarna och gör allt han kan för att på egen hand ta sig upp ur vaken. Men isen är för dålig och brister varje gång han försöker ta sig upp.
När ytlivräddaren når vaken hoppar han i. Han håller en liten flytbräda mellan sig själv och offret, dels för att den panikslagne i vattnet inte ska dränka honom, dels för att offret ska ha något att hålla sig i.
Den andre ytlivräddaren ger sig ut på vattnet med den stora hansabrädan. Tillsammans hjälps ytlivräddarna åt att få upp offret på brädan, och en av dem gör honom sedan sällskap på den. Till slut drar tre brandkårister på stranden in brädan till land med hjälp av 250–300 meter långa linor.
Allt är över på ett par minuter.
Läs mer i papperstidningen!

Malin Lundberg