DELA

Bland gycklare och riddare

Gustav Vasa-dagarna inleddes under fredagen med tornespel, strids- och skytteuppvisningar, dans, skattjakt och teater med mera. Nya Åland besökte festivalen och språkade med gycklare och riddare.
När Nya Åland besöker Gustav Vasa-dagarna steker solen och festivalen är i full gång. I skuggan håller några medlemmar ur finska showgruppen Rohan Riders på att göra sig redo: de putsar sina svärd och reparerar utrustningen. Gruppen är här för femte året i rad och Jaako Nuotio berättar att de försöker förnya programmet varje år. Under somrarna besöker de många liknande tillställningar i Finland.
Sjuttonåriga Oskar Junnila är på Åland med Rohan Riders för andra året. Vanligtvis bor han i Åbo där han studerar till skogshuggare. Han rider mycket på fritiden och har sin egen häst med sig till Gustav Vasa-dagarna.
En bit ifrån Rohan Riders lägerplats har gycklaren Anders Bergström från Uppsala precis avslutat sin uppvisning. Gycklaren ”Zack”, som enligt programmet skulle ha uppträtt, blev sjuk så Anders fick sätta sig på färjan över till Åland och hoppa in som ersättare.
– Det är första gången jag är på Åland. Underbart kul, tycker han.
Vad är svårast med att vara gycklare?
– Att hålla tempot uppe, annars tappar publiken intresse.

Axel Kronholm

axel.kronholm@nyan.ax

Foto: Andreas Dienert