DELA

Biskop prisas för modellbygge

Torbjörn Biskop har blivit utsedd till årets senior. Han belönas för det mångåriga arbetet i Nybyggarne, som byggt modellstaden av Mariehamn från 1920-talet.
– Numera är jag så gammal att jag mest sitter och ger andra goda råd, säger pristagaren.
Vid Mariehamns pensionärsförenings julfest i söndags tillkännagavs stadens älderåd vem som utsetts till Årets senior 2014.
Priset gick till Torbjörn Biskop, 83 år, med motiveringen:
”För inspirerande, osjälviskt och mångsidigt engagemang för byggandet av modellstaden Mariehamn. Torbjörn Biskop inom Nybyggarne har på ett betydelsefullt sätt bidragit till förverkligandet av modellbygget som utgör en kulturhistorisk skatt med ett konstnärligt värde. Denna kulturgärning sprider glädje och entusiasm bland både äldre och yngre i Mariehamn.”
Torbjörn Biskop blev glatt överraskad av priset.
– De kunde gott hittat någon annan som varit bättre, tycker han. Det finns många andra som är mer aktiva än jag.
Priset består av ett diplom och 200 euro att donera vidare.
– Jag skänker dem till Mariehamns hembygdsgille.


Flyttar vitriner
Sedan början av 1990-talet hör han till gänget som arbetat med modellstaden.
– Jag har byggt 12 hus och vardera tar kanske 40 timmar att bygga. Sedan är jag Nybyggarnes sekreterare och hjälper till här och där.
Nybyggarne, som är en underavdelning av Mariehamns pensionärsförening, träffas varannan onsdag. Just nu har de jullov, men i januari återupptas arbetet och då ska tio stora vitriner flyttas till Ålandsvägen, till före detta restaurang Sabinas källarlokaler. Nu finns modellstaden i Mariepark.
– Det blir tungt och komplicerat med flytten, varje vitrin måste delas i fyra delar, berättar han. Och så måste vi ha hjälp av yngre krafter med själva bärandet.
Flytten ska vara avklarad till den 1 maj nästa år.
Torbjörn Biskop är väldigt glad över att frågan om modellstadens placering löst sig och att kommerserådet Anders Wiklöf anlägger ett stadsmuseum i lokalen.
– Nu behöver vi inte bry oss längre. Allt är i trygga händer
Läs mer i papperstidningen!

Kiki Alberius-Forsman