DELA

Barnfamiljerna vinnare med nytt bostadsbidrag

Det ska bli enklare att ansöka om bostadsbidrag.
I framtiden ska endast bostadens läge och hur många som bor i lägenheten påverka stödet.
Riket har precis förnyat lagen om bostadsbidrag. Nu planerar landskapsregeringen att stifta en blankettlag om stödet. I går debatterade lagtinget förslaget.
Tanken är att ansökningsprocessen ska förenklas. Hur stort bidraget är ska inte påverkas av bostadens ålder, storlek, standard, eller uppvärmningssystem då den nya lagen trätt i kraft. I framtiden ska endast bostadens läge och hur många som bor i lägenheten påverka stödet. Hushållets egendom, barnens inkomster, eller stöd för närståendevård ska inte längre påverka hur stort bidrag man får.
Över 70 procent av de som i dag lyfter bostadsbidrag kommer att få ett högre stöd eller få samma stöd som i dag. Enligt socialminister Carina Aaltonen (S) är vinnarna de fattigaste barnfamiljerna och ensamförsörjarna.
Enligt det nya lagförslaget förnyas också självriskandelen så att bostadsbidragen minskar. Enligt förslaget ska det nya sättet att räkna självriskandelen leda till att barnfamiljer kommer att få ett högre bidrag.
En tredjedel av dem som i dag lyfter bostadsbidrag riskerar ändå att få ett mindre stöd än i dag. Enligt Aaltonen är det barnlösa par och personer som bor i egnahemshus som kan få ett mindre bidrag.
Läs mer i papperstidningen!

Annica Lindström