DELA

Ballongaktion mot konsulat i Mariehamn

Ballonger i alla regnbågens färger har satts upp på staketet till Rysslands konsulat på Åland.
Under kvällen eller natten till onsdagen sattes regnbågsfärgade ballonger upp på staketet till det ryska konsulatet i Mariehamn. Framför många ryska ambassader i världen har aktivister för sexuella rättigheter protesterat mot den lag som det ryska parlamentet antagit mot så kallad ”propaganda för icke-traditionella sexuella relationer”. I Stockholm målades bland annat ett övergångsställe framför den ryska ambassaden regnbågsfärgat. Ballonger har också satts upp utanför Rysslands ambassad i Stockholm, men då kom en man snabbt ut från ambassaden och klippte sönder dem. Protestvågen har alltså nu nått Åland.
Bakgrunden till protesterna är en lag som det ryska överhuset godkände i slutet av juni. I lagen förbjuds ”propaganda för icke-traditionella sexuella relationer”. Det är oklart vad som menas med propaganda. Ryska gayaktivister rapporterar om att lagen kommer att används för att förfölja homosexuella. Sveriges utrikesminister Carl Bildt har kallat lagen för motbjudande och omänsklig.
Nya Åland har inte kunnat nå Rysslands konsul i Mariehamn Igor Demjanenko. Konsuln säger till Ålands radio att han inte ser någon koppling mellan ballongerna och sexualitetslagen och att alla demonstrationer måste få tillstånd av polisen.
Läs mer i morgondagens Nya Åland!