DELA

Babyn var en hårsmån från döden

Lilla Nathalie var nästan helt utan blod, hon andades inte och då hennes lilla hjärta överhuvudtaget slog var det mycket svagt.
Men barnläkarna kämpade för hennes liv och i dag är Nathalie som vilken frisk baby som helst.
För drygt en månad sedan , fredagen den 5 februari, föddes Nathalie Danielsson på Ålands centralsjukhus. Hon kom till världen med kejsarsnitt och tråden som förenade henne med livet var extremt tunn.
– Det började måndagen innan med att jag började blöda, berättar Nathalies mamma Evelina Frånlund.
– Jag åkte till sjukhuset men då de hade undersökt fostret och konstaterat att hjärtljuden var normala trodde de att det var jag som av någon anledning blödde.


Akut kejsarsnitt
Födseln var planerad till veckan därpå men på grund av blödningarna beslöt man på sjukhuset att sätta i gång förlossningen redan på fredagen.
– Jag började blöda massor på fredagen. Då jag undersöktes hittades först inget hjärtljud alls från Nathalie, sedan ett som var mycket, mycket svagt, berättar Evelina.
– Jag fördes direkt till operationsbordet för ett akut kejsarsnitt.


Många adrenalinsprutor
Då Nathalie kom ut var hon livlös. Det visade sig att det hade varit babyns och inte mammans blod, moderkakan hade av okänd anledning gått itu.
Nathalie hade nästan inget blod kvar. Hjärtsekvensen syntes inte, hon andades inte.
Barnläkarna Nemath Shams och Christian Johansson kämpade i 40 minuter. Babyn fick blodersättning och vätsketillskott och många adrenalinsprutor rakt i hjärtat. Samtidigt höll läkarna hennes lilla huvud svalt för att undvika hjärnskador.
– Sedan fick hjärtat långsamt kraft igen och hon kunde andas själv, berättar Evelina.


Skulle fotografera
Evelina låg nedsövd efter kejsarsnittet medan återupplivningsförsöken pågick men Nathalies pappa, Fredrik Danielsson, satt på sjukhuset och väntade. Det blev en lång väntan.
– Det tog en och en halv timme innan de kom och hämtade mig. Då fick jag se Nathalie, säger Fredrik.
– Men jag förstod genast att läget var mycket allvarligt eftersom personalen på sjukhuset ville att jag skulle fotografera henne. Jag märkte att de tyckte att det var viktigt att jag tog bilder.


Undvikande svar
Då Evelina vaknade upp efter narkosen frågade hon efter sitt barn men fick först undvikande svar.
– Till slut fick jag veta att det blev en flicka men att allting inte var som det skulle.
Vad tänker man i en sådan situation?
– Man förbereder sig ju inte på att något skall gå fel, bara på att få ett barn, säger de nyblivna föräldrarna.
– Vi var rädda för att förlora henne och tänkte att det inte gör något om hon får något men bara hon lever.


Till Uppsala
Evelina fick bara träffa Nathalie helt kort, sedan flögs babyn till Uppsala. På grund av smittorisken fick Evelina inte följa med men Fredrik kunde nästn dag resa till sin dotter.
I Uppsala kyldes Nathalie ner med hjälp av kylmadrasser och fick ligga i tre dygn med en kroppstemperatur på 32-33 grader.
Efter nedkylningen, som heter hypotermi på medicinskt språk, värmdes hon långsamt upp igen.
– Medan det här pågick fick jag vara på samma avdelning, det var mycket trevlig personal. Det är bra att Åland kan samarbeta med Uppsala, säger Fredrik.


Många kontroller
Efter uppvärmningen fick Nathalie genomgå många kontroller.
– Det visade sig att hon inte hade fått någon skada. Allting fungerade normalt, hon åt, kissade och bajsade, berättar Evelina.
En vecka senare, fredagen den 12 februari flögs Nathalie till Åland och dagen därpå fick hon komma hem till bostaden på Doppingvägen i Mariehamn.
Är ni extra beskyddande föräldrar nu?
– I början var jag lite orolig men inte nu längre. Snuffe Johansson uppmanade oss att se på Nathalie som på ett helt vanligt barn eftersom hon är just det – en normal baby, säger Evelina.

TITTE TÖRNROTH-SARKKINEN

titte.tornroth@nyan.ax

Foto: STEFAN ÖHBERG

stefan.ohberg@nyan.ax