DELA

Återbruk rätt melodi för minskat avfallsberg

Ge produkterna ett längre liv.
Det är temat för avfallskampanjen som pågår nästa vecka och som bjuder på bytesshop, bokrea och trasvirkning – allt med fokus på att minimera avfallet.
Europa minskar avfallet är ett EU-projekt som startade 2009. Från början var det meningen att arbetet med att få ner avfallsmängderna skulle pågå till slutet av 2012 men det har nu förlängts med ytterligare tre år.
Nästa vecka ordnas kampanjer runtom i Europa, också på Åland. Bakom arrangemangen står Agenda 21, Emmaus, Mariehamns församling och landskapsregeringen. Den åländska kampanjen är registrerad under Avfall Sverige. I fjol deltog 27 EU-länder med totalt 10.000 projekt..
Karin Rosenberg på Agenda 21-kontoret och Robert Jansson på Emmaus berättar om den lokala kampanjen.
Den som har dvd-filmer, pocketböcker, leksaker samt barn- och vuxenkläder liggande hemma uppmanas lämna in dem till Agenda 21-kontoret på Norragatan på måndag, onsdag och torsdag. För en inlämnad bok får man en bokbiljett, för varje film en filmbiljett och så vidare. Med biljetten i nypan går man till Villa Carita på Ålandsvägen på lördag-söndag och byter åt sig en ny bok eller film.
Läs mer i papperstidningen!

Annika Orre