DELA

Åtalad för dråpförsök ombord på Isabella

En 26-årig man åtalades i går i tingsrätten för att ha knivhuggit en okänd man under ett bråk ombord på Viking Lines fartyg Isabella i maj 2009.
Den åtalade nekar till brott.
Åtalet gällde dråpförsök alternativt grov misshandel. Rättegången har ställts in flera gånger, men den här gången kom alla som skulle komma och huvudförhandlingen kunde hållas.
Varken den åtalade 26-åringen eller den knivhuggne 30-årige mannen bor på Åland.
Enligt åklagaren började bråket strax före klockan två på natten i fartygets rökrum där de båda männen befann sig. 30-åringen sjöng en sång med rasistisk anstrykning och 26-åringen härsknade till så pass att han drog kniv och stack den i 30-åringens högra sida så att den passerade lungan, lungsäcken, diafragman och vidare in i levern.
Dessutom slog 26-åringen enligt åklagaren 30-åringen i tinningen med knytnäven så att ett 10-15 cm långt sår uppstod.

Fördes till sjukhus
Efter knivhugget sprang 26-åringen, fortfarande enligt åklagaren, till sin hytt men kunde gripas en stund senare av vakterna. Kniven har inte hittats.
30-åringen fördes med hjälp av sjöbevakningen till Norrtälje sjukhus och därifrån vidare med ambulans till Karolinska sjukhuset i Stockholm för intensivvård.
Han yrkar på ett betydande skadestånd av 26-åringen som dock nekar till brott. Han hävdade att han inte har haft någon kniv med sig på kryssningen och därför inte har kunnat skada någon och att inget blod med 30-åringens DNA har hittats på hans kläder.

En centimeters marginal
Att 26-åringen var ombord och att han befann sig på däck 8 den aktuella tiden har fastställts med hjälp av filmer från övervakningskamerorna ombord.
Enligt 30-åringens advokat var skadorna potentiellt livshotande – hade knivhugget tagit bara en centimeter ifrån det ställe där kniven trängde in hade mannen troligen dött.
Domen kommer senare.

Annika Orre