DELA

Arbetsnedläggning hotar skärgårdstrafiken

Den 3 mars klockan 18.00 inleder fackförbundet Sjömansunionen en arbetsnedläggning på sju av landskapsregeringens skärgårdsfärjor, om inte parterna tills dess kommit överens om en förnyelse av kollektivavtalet för manskapet. – Vi vill få landskapsregeringen att förbinda sig till att få de kommande driftsentreprenörerna att tillämpa samma kollektivavtal som landskapet, säger ombudsman Henrik Lagerberg.


Landskapsregeringen har kallat till förhandlingar den 28 februari. I dag ansökte landskapet hos riksförlikningsmannen om en senareläggning av arbetsnedläggningen –  som i praktiken innebär detsamma som en strejk – med två veckor. Det innebär att förlikningsmannen kan gå in och medla mellan paterna. Men når man inte en lösning hotas sju av färjorna – Viggen, Alfågeln, Knipan, Ejdern, Gudingen, Skiftet och Grisslan
– att tas ur trafik.
Bakgrunden till konflikten är landskapsregeringens planer på att driftsprivatisera samtliga skärgårdsfärjor inom de kommande åren.
– Sjömansunionen vill ha in en punkt i kollektivavtalet om att när vi driftsprivatiserar så ska de nya entreprenörerna ha samma avtal med de anställda som landskapsregeringen har i dag. Vår uppfattning är att så kan vi inte göra i en förhandling, säger finansminister Roger Nordlund (C).
Enligt infrastrukturminister Veronica Thörnroos (C) jobbar just nu trafikavdelningen på att ta fram alternativa lösningar för att sätta in så kallad nödtrafik om hotet blir verklighet.  (ml/mw)