DELA

Anni Blomqvist hyllas med nyuppsättning

För den som missade Stormskärs Maja på Stadshuset finns nu en ny chans att se den, i form av musikteater på Vårdö.
– Nu kommer Stormskärs Maja hem igen, säger regissör Robert Liewendahl.
Det är en decimerad ensemble som sätter upp nytappningen av Stormskärs Maja den 11 oktober. När pjäsen spelades på Stadshuset för två år sedan var de 33 skådespelare, i höst är de bara sju. Huvudrollerna Maja och Janne kommer precis som förra gången att spelas av Sara Henriksson och Anders Sims.
Musikeatern sätts upp som en del av Anni Blomqvists 100-års jubileum i Vårdö bönehus.
– Det kändes bra att tacka ja till att sätta upp den här teatern, nu får Stormskärs Maja komma tillbaka till Vårdö, säger Liewendahl.
Vårdökören Kakaduorna kommer att sjunga under ledning av dirigent Gunilla Boman. Hon älskar pjäsens sånger och som Vårdöbo känns det extra speciellt att få vara med.
– De flesta i kören kände ju Anni, säger Gunilla Boman.

Ingen tvekan
Ingen av skådespelarna tvekade när de blev tillfrågade om att vara med.
– Vi hade så roligt sist och det känns extra speciellt när det är ett så här högtidligt tillfälle, säger Anders Sims.
Pjäsen är 30 minuter lång och är tänkt att enbart spelas på jubileet. Men Liewendahl är inte främmande för att göra fler föreställningar om de blir tillfrågade.
– Det vore kul att sätta upp den på Alandica, Stadshuset var egentligen lite för trångt, säger han.
Replikerna och sångerna sitter i ryggraden sedan sist. Men en del repetitioner krävs ändå när man spelar på ny plats. Ann-Christin Schåman, som satt på scenen i form av ”berättare” i den förra uppsättningen, spelar nu Majas trogna Valborg-gummor.
– Det var som att träffa en gammal vän att höra texterna igen, säger hon.
Detta blir första gången som det spelas teater i bönehuset men skådespelarna tycker att det passar ypperligt vid det här tillfället.
Övriga roller kommer att spelas av Petra Christenbrunn, som är ny i ensemblen, Erik Lönngren, Guy Björkqvist och Oliver Lehtinen.

TANJA LÖNNQVIST

tanja.lonnqvist@nyan.ax