DELA

Allt fler är långtidsarbetslösa

164 ålänningar var långtidsarbetslösa i juli. Det är 47 fler jämfört med samma månad förra året.
– Det här är en effekt av lågkonjunkturen, säger Casper Wrede, myndighetschef på AMS.
Det är färsk statistik från Ålands statistik- och utredningsbyrå, ÅSUB, som visar att de långtidsarbetslösa har ökat rejält på bara ett år. I juli i fjol hade 117 personer varit arbetslösa i över sex månader, att jämföra med 164 i år.Nu utgör de 1,1 procent av arbetskraften, mot 0,8 procent i fjol.
Casper Wrede, som är chef över Arbetsmarknads- och studieservicemyndigheten, AMS, säger att det är den långvariga lågkonjunkturen som vi nu befinner oss i som är orsaken till att allt flera är arbetslösa allt längre.
– Just nu blir fler arbetslösa samtidigt som den tid man är arbetslös blir längre. Antalet arbetsplatser är färre och företagen rekryterar inte lika många. Plus att vi har fler uppsägningar och företag som tvingas minska sin verksamhet, säger han.

”Oroande”
Är de här siffrorna oroande?
– Långtidsarbetslöshet hör till sådant man inte vill att ska uppstå, så på så vis är det oroande. Men samtidigt är det här en naturlig effekt av en lågkonjunktur.
Personer som är utan jobb en längre tid är prioriterade i AMS:s åtgärdsprogram. Arbetsgivare kan till exempel få sysselsättningsstöd om de anställer personer som är långtidsarbetslösa. De flesta arbetslösa finns i dag inom försäljnings- och servicesektorn samt inom kontorsbranschen.
– De är de stora branscherna på Åland, och de brukar också vara de som har många arbetssökande.
Läs mer i papperstidningen!

Minna Wallén-Widung