DELA

Alla gymnasietvåor har diskuterat rättvist sex

Fredsinstitutets projekt Fair Sex har under året haft workshops om rättvist sex med 26 gymnasieklasser. Personerna bakom projektet ser att elever från olika högstadieskolor har mycket olika förkunskaper.
Fredsinstitutet höll före jul slutseminarium för projektet Fair Sex. Förutom workshops har de har även väglett Ålands lyceum, Ålands yrkesgymnasium och Ålands folkhögskola med att ta fram jämställdhetsplaner.
Projektets workshopar handlar om sex, relationer, ömsesidighet, jämställdhet och sexuella gråzoner.
Projektledaren Cecilia Brenner berättar att en särskild utmaning för i år var att hålla workshops med yrkesträningsprogrammet.
– Vi fick experthjälp av Jack Lukkerz från Malmö högskola. Om man till exempel har aspbergers syndrom kan det vara svårt att läsa av andra och då behöver man ha ett annat upplägg, säger Cecilia Brenner.
Liselott Lindén som också jobbar med projektet berättar att elevernas förkunskaper om sex skiljer mycket beroende på vilket högstadium de kommer från.
– Vissa är vana att prata om sex på det här sättet medan det märks att sexualundervisningen har varit mer fokuserad på det biologiska i andra skolor, säger hon.
Läs mer i papperstidningen!

Frans Jansson