DELA

Ålänning träffar fredsrörelsen i Liberia

En fred där inte kvinnor deltar är ingen fred. Det är vad årets fredspristagare och också åländska Hanna Navier, genom stödorganisationen Kvinna till kvinna, jobbar för att synliggöra.
– Priset stödjer vår grundtanke, säger en glad Hanna Navier i Stockholm.
Årets Nobels fredspris delas mellan tre kvinnor som jobbar för fred i Västafrika och arabvärlden: Liberias president Ellen Johnson Sirleaf, den liberianska medborgarrättskämpen Leymah Gbowee och jemeniten Tawakkul Karman.
Hanna Navier, journalist och statsvetare som tidigare jobbat bland annat på Ålands Radio och Nya Åland, jobbar på organisationen Kvinna till Kvinna, som samarbetar med flera kvinnorättsorganisationer i Liberia.
– I januari inleder vi ett officiellt samarbete med nätverket Wipnet – The Women in Peacebuilding Network, som Leymah Gbowee grundade och fick pris för sitt arbete med.

Blockad för fred
Den nu prisade Kvinnorörelsen i Liberia var avgörande för att freden slöts år 2003, berättar Hanna Navier.
– Krigsherrarna träffades i Ghana för fredsförhandlingar, men de lyckades inte komma fram till en lösning. Kvinnorörelsen i Liberia åkte till Ghana och blockerade helt enkelt huset, tills fredsavtalet blev undertecknat.
Kvinnorörelsen i Liberia känner sedan dess stort ansvar för fredsavtalet och för det har varit en stor utmaning för pristagaren Ellen Johnson Sirleaf, som blev vald till landets och hela Afrikas första kvinnliga president, att upprätthålla freden.
– När det blev fred hade 250.000 människor dött. Enligt Världshälsoorganisationen har över hälften av alla kvinnor i Liberia blivit våldtagna och 90 procent har utsatts för våld.

Jubel på kontoret
När årets fredspris tillkännagavs förra veckan var det jubel på Hanna Naviers arbetsplats i Stockholm.
– Motiveringen i årets pris bekräftar det Kvinna till Kvinna arbetat för i många år, nämligen att vi inte kan bygga hållbar fred om inte kvinnor också får delta i fredsprocesserna. Det var stort jubel på hela kontoret och vi drack skumpa för att fira.
I december åker Hanna Navier själv till Liberia för att träffa kvinnorörelsen på plats.
– Jag åker som en del av vårt projekt kvinnor i konfliktlösning. Jag ser mycket fram att höra om deras otroligt häftiga kamp för freden i Liberia.
Läs mer i papperstidningen!

Sara Othman