DELA

Åländska poliser eftertraktade

Åländska poliser får alltid jobb och intresset för polisyrket är stort på Åland. Det menar Kjell Nylund som är ansvarig för den svenskspråkiga polisutbildningen i Tammerfors
– Jag kan inte komma på en enda åländsk polis som står utan jobb, säger han.
Sju ålänningar som har sökt eller ska söka till den svenskspråkiga polisutbildningen i Tammerfors var i går på plats i polishuset för att få information och ställa frågor till kommissarie Kjell Nylund. Han åker på rekryteringsbesök till Åland varje år och säger att intresset för polisutbildningen har ökat på Åland de senaste åren.
– I dag är sex av 16 studerande på utbildningen ålänningar och baserat på antalet som var här i dag så verkar intresset hålla i sig, vilket naturligtvis är mycket positivt, säger Kjell Nylund.
På Åland tar man i genomsnitt in tre till fyra nyutexaminerade poliser per år beroende på hur stort behovet är. Totalt finns det 64 polistjänster på Åland och enligt polismästare Teijo Ristola finns det en större möjlighet att få jobba inom det område man helst önskar på Åland då organisationen är mindre.
– I fasta Finland finns det elva distrikt och alla är väldigt stora med stora organisationer vilket kan innebära att man inte kan påverka sin arbetssituation så mycket. På Åland är det lättare att få genom sina önskemål eftersom antalet sökande till en tjänst är mycket färre, säger han.
Så ålänningar står sig bra i konkurrensen?
– Absolut. Vi har många ålänningar som jobbar på fastlandet och vi skulle gärna ha en del tillbaka hit. Jag vågar nog påstå att alla polisutbildade ålänningar har jobb här om de vill som det ser ut just nu, säger Teijo Ristola.
Läs mer i papperstidningen!

Carin Karlsson