DELA

Åländsk kärnkraft kostar 30 milj euro

Om Ålands elandelslag gör verklighet av sina planer på att köpa energi från Fennovoimas planerade kärnkraftverk i Österbotten så får man vara beredd på att skaka fram mycket pengar.
Hittills har elandelslagets styrelse inte sagt nej till megainvesteringen.
Bolaget Fennovoima fick tillstånd att bygga kärnkraftverket i Pyhäjoki i norra Österbotten 2010. Fennovoima ägs av en mängd större och mindre elbolag, och också Ålands elandelslag har en liten ägarandel via aktiebolaget Katternö kärnkraft.
Det har inte varit helt lätt att ta reda på vad kärnkraftssatsningen kommer att kosta för Ålands elandelslag – som ju ägs av elabonnenterna på landsbygden och en stor del av skärgården – men genom att lägga pussel med olika sifferuppgifter har Nya Åland kommit fram till en trolig summa som elandelslaget väntas bidra med ifall man står fast vid att delta i investeringen.

Cirka 30 milj euro
Ålands elandelslag äger 6 procent av Katternö kärnkraft ab som i sin tur äger 7 procent i Fennovoima.
Det innebär att Ålands elandelslags ägarandel i Fennovoima är 0,42 procent.
Elandelslaget abonnerar på 6,5 megawatt av Fennovoimas kärnkraftsenergi. Investeringskostnaden per megawatt är 4-5 miljoner euro. Enligt den beräkningen ska elandelslaget alltså bidra med cirka 30 miljoner euro.
Det nya kärnkraftverket får en effekt på 1.500-1.600 megawatt. Den totala investeringskostnaden beräknas alltså bli cirka 7,5 miljarder euro.
Byggtiden beräknas till ungefär 10 år. Det betyder att hela investeringen betalas innan energin börjar levereras.
Slutförvarsfrågan är fortfarande oklar och kostnaden är inte inräknad i kalkylen.
Ålands elandelslags vd Jan Wennström vill inte kommentera eurobeloppen.
– Vi har sagt att vi nöjer oss med att meddela enbart vår ägarprocent i Fennovoima, säger han.
Läs mer i papperstidningen!

Annika Orre