DELA

Ålandsbanken står i centrum

För ett och ett halvt år sedan köpte Ålandsbanken Kaupthing Sverige. En affär som tog den 90-åriga kaptens- och jordbrukarbanken till Sveriges absoluta finans- och nöjescentrum.
Nya Åland åkte till Stockholm för att titta hur det går för Ålandsbanken Sverige, som i dag hyr fem våningar på en av Sveriges mest exklusiva adresser: Stureplan 19.
Ålandsbankens Sveriges foajé är en påkostad oas mitt i det brusiga Stockholm. Några likheter till Ålandsbankens kontor i Mariehamn, eller Geta för den delen, är svåra att se. Efter att ha blivit välkomnad av den leende receptionisten finner jag mig själv sitta med två bankdirektörer på andra sidan bordet, i ett rum som andas skandinavisk design, representation och pengar.
Sedan förvärvet av Islandsägda Kaupthing Sverige har Peter Wiklöf blivit en efterfrågad deltagare på kundmöten, berättar Mats Andersson, vd för Ålandsbanken Sverige.
– Det finns ett stort intresse för det åländska ägarskapet, säger han.


Islandsägt
För Mats Andersson är det andra gången hans arbetsplats blivit uppköpt av ett företag med bas på en ö. Innan Ålandsbanken köpte Kaupthing Sverige i februari 2009 var det isländska Kaupthing som ägde verksamheten på Stureplan 19, där Mats Andersson var vice vd och chef över den del av verksamheten som riktade sig till privatkunder. Innan dess arbetade han på Aragon fondkommission som 2002 köptes av Kaupthing.
Byggnaden som i dag rymmer 145 anställda uppfördes 1893-1895. På gatuplan finns själva bankkontoret, där kunderna gör sina löpande ärenden under öppettiderna måndag till fredag, 11.00 till 14.00. Förutom bottenvåningen finns fem våningsplan med bland annat kundmötesrum, back office, ett våningsplan för kapitalförvaltning och ett våningsplan för staber och ledning. Högst upp sitter avdelningen för analys och mäkleri.
Stureplan 19 är en av Sveriges mer vräkiga adresser. När man tittar ut från ett av mötesrummen på första våningsplanet ser man nattklubben Spy Bar till vänster. Rakt fram ligger Sturegallerian och den så kallade ”Svampen”, en klassisk mötesplats i betong, ritad av Holger Blom.
Läs mer i papperstidningen!

John Granlund