DELA

Ålands industrihus avvecklas

Nu är alla aktieägare överens om att Ålands industrihus skall avvecklas.
Bara formaliteter återstår innan det slutliga beslutet om likvidation kan tas.
Den svåra och segdragna frågan om hur man skall lösa problemen kring det, enligt EU, olagliga statliga miljonstödet till Ålands industrihus närmar sig svaret. Ålands industrihus bolagsstämma i går blev kort men kraftfull.
Landskapsregeringens representant, näringsminister Fredrik Karlström (Ob) meddelade att landskapsregeringen och bolagets övriga aktieägare har kommit överens om att sätta bolaget i likvidation och att man tar det formella beslutet då alla ägare behandlat frågan.
– Vi aktieägare hade nyligen ett möte där det här beslutet togs men det tar ett tag innan alla papper klara, säger Karlström.
Det handlar i praktiken om att de personer som representerade ägarna på mötet nu skall få allt formellt godkänt av sina egna beslutande organ. Ålands industrihus ägs, utöver landskapet av Mariehamn, Finström, Hammarland, Kumlinge, Lumparland, Jomala, Brändö, Eckerö och Ålands företagareförening. Hur länge det tar tills det slutgiltiga beslutet om likvidation är oklart men Karlström tippar att det blir före midsommar.
– Likvidation är som en konkurs med den väsentliga skillnaden att det är vi som håller i processen och att vi därför kan avveckla bolaget på ett vettigt sätt. Det är ett klokare alternativ än en konkurs, säger Karlström då Nya Ålands reporter ber honom reda ut begreppen.
Läs mer i papperstidningen!

Titte Törnroth-Sarkkinen