DELA

Åland24-serie om Island in the Sun

Oliver Nyholm på Åland24 har gjort en dokumentärserie om Island in the Sun som börjar visas i kväll fredag, efter nyheterna kl 18.00.
– Vi bestämde tidigt att vi skulle göra ett program om Island in the Sun, eftersom det är en väldigt trevlig festival. När det sedan visade sig att årets festival skulle bli den sista kändes det ännu viktigare och så blev det en hel serie, säger Oliver.
Vad betyder Island in the Sun för dig?
– Den betyder ganska mycket. Jag är inte en festivalmänniska annars, men jag tycker att Island in the Sun har varit jättebra. Det är verkligen tråkigt att den slutar.
Vilket är ditt eget bästa minne från Island in the Sun?
– Det fanns ett band i år som kom in väldigt sent som hette Solander och som jag aldrig hade hört tidigare. De var jättebra, jag var verkligen förvånad att de var så bra live, och jag har lyssnat på dem sedan i somras.
Hur har det varit att jobba med den här dokumentärserien?
– Jag har gjort det mesta själv så det var ganska tufft ibland. Jag var ute på Jurmo i sex dagar och filmade och när jag åkte ut hade jag inget manus utan bara några idéer om hur jag skulle lägga upp det, men när jag sedan började klippa och få ihop en helhet så kändes det väldigt bra. I serien blandas studiointervjuer med arrangörerna Ulrika Navier och Simon Englund med bilder och intervjuer från årets festival.
Är det något som har varit speciellt svårt?
– Jag bestämde mig tidigt för att bara använda musik av de band som spelade på festivalen i serien. Det blev ganska svårt att hitta musik som passade, men det gick!
Vem ska titta tycker du?
– Serien är förstås allra mest intressant för den som har varit på Island in the Sun, men jag tror att den kan passa alla. Det här ändå en festival som har funnits på Åland och som har byggts upp från ingenting.

Lisa Bergkvist