DELA

Åland utan väderstatistik

Som en följd av omorganiseringarna vid Ålands försöksstation i Jomala har vädertjänsten kommit i kläm.
Vädertjänsten, som startade 1972, är i första hand en service för det åländska jordbruket. Men sedan den 16 december har inga dagliga uppdateringar gjorts på hemsidan och vi har inte heller fått den månatliga sammanställningen med information om vilken dag som varit varmast, kallast och blötast.
Orsaken är personalbrist. I samband med att Ålands hushållningssällskap tog över verksamheten slutade försöksstationens kanslist och man har väntat med att anställa en ny.
– Det är en prioriteringsfråga, säger landskapsagronom Sölve Högman på landskapets jordbruksbyrå – vädertjänstens beställare.
– Just den här tiden på året är vädertjänsten inte så viktig för jordbruket.
Högman tillägger att försöksstationen just nu befinner sig i en övergångsperiod. Han är dock övertygad om att hushållningssällskapet ser till att vädertjänsten börjar fungera igen. Vilket inte bara jordbrukarna utan också alla vi andra väderintresserade ser fram emot.
Just nu ser vi dock fram emot en tiodygnsperiod som enligt meteorologernas prognoser inte bjuder på några större överraskningar.
Temperaturen kommer fortsättningsvis att pendla mellan ett par plusgrader och ett par minusgrader och vi får flera grå dagar med någon form av nederbörd. Nästa vecka blir ganska blåsig och kulingstyrkor utlovas till både tisdag och onsdag.
På södra delen av Bottenviken svallar havet fritt igen. Blåsten i helgen fick isarna att driva norrut och där bildar de nu en stampisvall som ställer till med besvär för sjöfarten. (tt-s)