DELA

Åland sist i lotto- och kenostatistiken

Det finns stora skillnader i lottospelandet mellan de åländska kommunerna.
I Mariehamn satsade varje invånare i snitt 138 euro på lotto förra året, medan motsvarande siffra för Sottunga var fyra euro, visar statliga spelbolaget Veikkaus statistik.
Nu är det förstås inte så enkelt att man kan säga att varje mariehamnare satsade 138 euro, utan det är ett snitt räknat från antalet invånare och de pengar som satsats på spelställena i Mariehamn och där ingår turister ooch andra besökare.
På Åland som helhet satsade man på Veikkaus alla olika spel i genomsnitt för 147 euro. Lotto är överlägset populärast, 80 euro i genomsnitt.
Därefter följde lördags-joker 12 euro/person, viking lotto 11 euro, stryktips 11 euro och keno 5 euro.
I den riksomfattande jämförelsen kom Åland på sista plats i lotto- och kenostatistiken. Finländarna spelade på lotto i genomsnitt för 97 euro och på keno i genomsnitt för 67 euro. Finländarna spelade på Veikkaus spel i genomsnitt för 326 euro.
– Under året fick Finland 39 nya miljonärer. I fjol fick Åland ingen storvinst, det vill säga en vinst på minst 100.000 euro. Det var Helsingfors i Nyland, som tog fjolårets storskräll. Den rätta lottoraden gav spelaren den svindlande utdelningen 12,2 miljoner euro i omgång 43/2012. Lyckoraden hade spelats i Veikkaus webbtjänst, sägs i ett pressmeddelande.
På Åland delades tipsmedel ut i form av stipendier till åländska konstnärer, exempelvis för ordnande av konstutställningar och inom idrotten stöddes coachning och träning.
Läs mer i papperstidningen! (ms)