DELA

Åland säljer svenska ekochips i Finland

Dags för ekologiskt fredagsmys.
Ålandsbaserade Chipsters blir nästa vecka först med ekologiska potatis- och rotfruktschips på den finska marknaden.
Men innehållet i snackspåsarna har inte mycket med Åland att göra. Potatisen är i huvudsak svensk och kokas i en fabrik söder om Stockholm.
– Vi tror att tiden är mogen även för ekologiska snacks och blir först i Finland med de här produkterna, säger Chipsters vd, Timo Vetriö, som menar att det alldeles säkert finns plats för ett ekologiska alternativ i fredagkvällarnas myssoffor.
Men några åländska potatisar, palsternackor och rödbetor kommer det inte att finnas i påsarna, möjligen något inslag av danska och tyska ekoprodukter. Dessutom sker all tillverkning i Sverige så någon produktion på Åland planeras inte för närvarande.
Däremot tror Timo Vetriö att åländska ekopotatisodlare kan komma ifråga om volymerna blir större än dagens.
För Chipsters innebär ekochipssatsningen en breddning av sortimentet som i dag framför allt består av fisk- sallads- och viltprodukter.
Det innebär också en affärsmässig David-mot-Goliat-utmaning på Åland, en nybakad chipsbaby mot Chipsens Taffeljätte som kokat potatis sedan 1970 då fabriken i Haraldsby invigdes och började spotta ut knastriga 75-gramspåsar.
Och nog finns det produktionskunskap hos uppstickaren Chipsters, i vars styrelse det nära nog vimlar av snacksveteraner från Chipsen-tiden. Där sitter bland annat Sture Carlson, Sven-Harry Boman och Peter Grönlund, alla med erfarenhet från toppositioner i Chipsen.
Läs mer i papperstidningen!

Stig Larsén